The Sky Is Crazy

Posted by Maryam Diyah | Posted in


Judul Buku : The Sky Is Crazy
oleh: Yvonne Le
List Price : Rp 27.000
Penerbit : Gradien Mediatama
Edisi : Soft Cover
Tgl Penerbitan : Mei 2009
Bahasa : Indonesia
Halaman : 240
Ukuran : 13 x 19 cmSinopsis Buku:
Yvonne adalah mantan pramugari sebuah maskapai penerbangan internasional dan telah mengunjungi lebih dari 50 kota di dunia. Ia banyak menuliskan pengalamannya di majalah dan suratkabar. Bukunya ini, menjadi salah satu buku bestseller di Malaysia.
---

“Anda pramugari? Tentu glamour! Betapa bagusnya dapat melancong dan membeli-belah di kota raya mewah seperti Paris, London, dan New York!”

Begitulah tanggapan ramai terhadap pramugari dan pramugara yang bertugas di langit biru. Yvonne memaparkan adegan-adegan yang mencuit hati dan aneh di kalangan penumpang yang kali pertama menaiki pesawat hinggalah penumpang ternama. Ini semua adalah pengalaman gokilnya ketika bertugas sebagai pramugari.

“Sebagai pramugari, Yvonne melalui kehidupan yang menarik. Dia menghadapi manusia yang bermacam-macam ragam dan perlakuan. Hasilnya, buku nurkilan bertajuk The Sky is Crazy terhasil” (The Straits Times, Singapura)

“Bahasa yang penuh ekspresi dan lucu, benar-benar membawa imaginasi pembaca” (KOSMO, Malaysia)

“Ragam manusia, seperti mana yang cuba diselami oleh Yvonne adalah sukar untuk diduga, lebih-lebih lagi di udara. Daripada pemerhatiannya sebagai pramugari, Yvonne sememangnya memiliki jiwa antropologi” (South China Morning Post, Hong Kong)

“Adakah pramugari golongan gadis glamor atau sekadar seorang pelayan biasa? Adakah terdapat kepahitan di sebalik senyuman manis itu? Apakah yang dilakukan apabila mereka tiba di lapangan terbang yang berikutnya? Dalam penceritaan pelbagai kisah di awan biru ini, Yvonne menyingkap pengalamannya semasa ber-tugas sebagai pramugari, termasuklah melayan kerenah [perilaku] penumpang yang aneh-aneh. Buku ini ditulis dengan penuh pera-saan dan mengandungi banyak kisah lucu. Sesetengah ceritanya membuat saya ketawa terbahak-bahak kerana Yvonne bijak ber-main dengan kata-kata dan menggunakan ekspresi-ekspresi yang menyegarkan dan bersahaja.” (Kee Thuan Chye, Penulis drama, pengarang, pelakon, wartawan)

“Suatu pendedahan yang begitu menghiburkan ... peristiwa yang berlaku di ketinggian 35.000 kaki diluahkan oleh Yvonne dengan begitu berkesan. Karya ini berjaya membongkar peranan pramu-gari yang jarang sekali diketahui oleh orang ramai.” (Kapten (R) Xaxier CE Tan, Bekas Ketua Juruterbang Syarikat Penerbangan Malaysia)

“Selamat kerana menulis dan menceritakan kisah-kisah Anda yang menghiburkan. Buku ini mesti dibaca oleh setiap penumpang dan anak-anak kapal yang ingin terus gembira dan tersenyum ketika bertugas di pesawat yang berada 35.000 kaki di atas awan.” (Christine Khor, Timbalan Pengurus Besar, Pusat Kesenian Universiti Nasional Singapura (NUS) yang juga seorang perunding untuk Lembaga Pelancongan Singapura)

“Begitu banyak persediaan yang perlu dibuat sebelum sesebuah pesawat berlepas dan buku ini memaparkan pendekatan pada sesuatu keadaan yang dialami dalam bentuk positif dan melucu-kan, dan ini merupakan sesuatu yang menyeronokkan serta menyenangkan. Gaya penceritaan yang bersahaja oleh penulisnya sudah tentu dapat menggembirakan anak-anak kapal yang bertu-gas jauh tinggi di stratosfera [angkasa].” (Anne Koh Nguk Yee, Bekas Wartawan Kanan The Straits Times, Singapura)

“Buku ini begitu mencuit hati dengan kisah-kisah menarik dan membolehkan pembaca memahami lebih dekat kehidupan anak¬anak kapal [pesawat], melalui kisah-kisah dan pengalaman peribadi orang yang mengalaminya sendiri.” (LydiaTeh, Penulis buku Life’s Like That: Scenes From Malaysian Life)

Comments (0)

Posting Komentar

 • Search

  Label

  Nemo enimipsam

  Etharum quidem rerum

  Labels

  Label